Bemutatkozás

Intézményünkről

A KEZDETEK

Az Örkényi Takarékszövetkezet 1958. április 13-án tartotta alakuló ülését, ahol 100 lelkes örkényi lakos elhatározta, hogy pénzügyi szolgáltatást nyújtó takarékszövetkezetet hoz létre. A megalakuláshoz tagonként 100 Ft-os részjegyet jegyeztek.

 

 


Örkény után a többi településen is szükségét látták a szövetkezés ilyen formájának, és elkezdték szervezni a lakosságot. Elsőként Táborfalva lakossága csatlakozott az örkényi szerveződéshez, majd Tatárszentgyörgy, Hernád és Pusztavacs is.

 

 

1975-ben az Örkényi- és Inárcsi Takarékszövetkezet tagsága együttes döntése következtében 1976. január 1-től együtt folytatta tevékenységét.

Így már összesen tíz egységben folyt a pénzügyi tevékenység.

1989-ben újabb egységgel bővült a szövetkezet, amikor már Felsőpakonyon is mőködött fiók.

1997-ben nagy lépésre szánta el magát a szövetkezet vezetősége. Elhatározta, hogy működési körzetét megyehatáron kívülre is kiterjeszti. Így került sor a bács megyei felsőlajosi és lajosmizsei kirendeltség megnyitására. 1998-ban Lajosmizse után második városi fiókja is megkezdte működését Kecskeméten a Petőfi városrészben. A városi fiókok nyitása magával hozta a tevékenységi kör bővítésének szükségességét is. Az elkövetkezendőkben bevezetésre került a kártya- és deviza üzletág.

 

Az alakulást követő években a szövetkezetnek betétgyűjtésre és 10 000 Ft-ig terjedő személyi hitel nyújtására volt jogosultsága. Nagy előrelépést jelentett, amikor engedélyt kapott mezőgazdasági termelést elősegítő kölcsönök folyósítására 25 000 Ft-ig. A következő lehetőség az ingatlan-felújítások segítéséhez adott építési jellegű hitelek nyújtása, majd a kisiparosok munkáját is támogathatták kölcsönnel. A 80-as évek elejétől az OTP-hez hasonlóan jogot kapott az új lakóházak építésének támogatására is, bonyolíthatta az ún. szoc. pol. támogatásokat.

Ma már lakossági és vállalkozói hitelezést is folytat a szövetkezet. Bonyolítja a különböző pályázatokon elnyert támogatások lehívását, támogatott hiteleket folyósít a mezőgazdaságban és iparban tevékenykedők részére, valamint értékpapír fedezet mellett ún. lombard hitelezést végez .


A passzív üzletágban egyre inkább előtérbe kerül a folyószámla vezetése az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokkal mind a lakossági mind a vállalkozói körnek. A forrás oldal másik részét a lakossági betétgyűjtés teszi ki.